MARCUS JUPITHER - BARYTON

Marcus Jupither tillhör en av Sveriges mest anlitade sångare de senaste femton åren med ett 60-tal roller på repertoaren.
Han är född och uppvuxen i Stockholm som son till operasångaren Rolf Jupither vilket innebar att han tidigt kom i kontakt och blev fängslad av operakonsten.
Hans första operaerfarenhet var som En Trojansk krigare i Mozarts Idomeneo under ledning av Arnold Östman på Drottningholms Slottsteater som kort därefter följdes av rollen som Caliban i Purcells Stormen vid Vadstena Akademien 1992.
Hans professionella debut ägde rum 1995 som Don Giovanni vid Ulriksdals Slottsteater ”Confidencen” i regi av Johannes Schaaf.
Därefter följde engagemang på de flesta teatrar såsom Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, Malmö Opera, Värmlandsoperan, Folkoperan och Norrlandsoperan. Bland de tidiga roller som Marcus gjorde bör nämnas Figaro i Barberaren i Sevilla, Dr.Falke i Läderlappen, Marcello i La Bohème, Figaro i Figaros Bröllop, Carlo Gérard i Andrea Chénier och Escamillo i Carmen.


Titelrollen i Wozzeck vid GöteborgsOperan 1999 innebar något av ett genombrott för honom som snart följdes av hans första utlandsengagemang, vid Nationaloperan i Prag. Därefter följde en mängd utlandsengagemang som har tagit honom till festivalerna i Aix-En-Provence och Bergen samt operorna i Frankfurt, Mannheim, Karlsruhe, Riga, Oslo och Salzburg.
Bland de roller som numera står på repertoaren: Titelrollen i Den flygande Holländaren, Alberich och Gunther i Nibelungens Ring, Klingsor i Parsifal, Barak i Die Frau ohne Schatten, Orest i Elektra, Scarpia i Tosca, Titelrollen i Rigoletto och Macbeth.
Ett uppmärksammat inhopp gjorde Marcus när han våren 2011 hoppade in, med mycket kort varsel, som Alberich i Siegfried på L´Opera Bastille i Paris.

Sommaren 2013 gjorde Marcus sin operaregidebut med en bejublad och kritikerrosad uppsättning av Rhenguldet i Dalhalla.

2014-16 har innefattat bland annat Greve Luna i Il Trovatore på Sacramentooperan i Kalifornien, Verdis Requiem i Norrköping samt utomhuskonsert för 5000 åskådare i Weimar, Alberich i Rhenguldet på statsoperan i Budapest samt Frank i Die Tote Stadt i en kritikerrosad uppsättning på Wermland opera i Karlstad.

2017 har Marcus gjort Alberich i Siegfried i en nyuppsättning i Budapest, Ungern samt konsert med Sveriges Radios symfoniorkester.

Bland framtida engagemang märks rollen som Grigoris i Wermland Operas uppsättning av The Greek Passion samt Sancho Panza i Massenets Don Quichotte på Folkoperan i Stockholm.

Han har också konserterat på en mängd olika platser runt om i Europa och USA.
Han har också medverkat vid ett flertal TV sändningar av operor som Andrea Chénier, Elektra, Läderlappen och Falstaff som även har utkommit på DVD på märket Arthaus.

Han har också jobbat med en mängd erkända utländska regissörer såsom Christoph Marthaler, Herbert Wernicke, Stefan Herheim, Viesturs Kariss och Dario Fo samt svenska David Radok, Staffan Valdemar Holm, Wilhelm Carlsson, Folke Abenius, Ann-Margret Pettersson och Tobias Theorell.

Bland dirigenter som han har samarbetat med märks bland andra Sir Colin Davis, Siegfried Köhler, Manfred Honeck, Michail Pletnev, Pier Giorgio Morandi, Christian Badea, Olaf Henzold, Muhai Tang, Thierry Fischer, Axel Kober, Andris Nelsons, Cornelius Meister, Sylvain Cambreling, Paul Daniel, Neeme Järvi, Ivor Bolton, Dan Ettinger, Justin Brown och Kent Nagano.